tisdag, april 20, 2010

Helt galet!

Det är ju helt galet om det faktiskt skulle visa sig att allt detta stämmer. Men de är ju inte experter för inget, right?

Hur länge kommer vulkanutbrottet att pågå?
ARI TRYGGVASON, SEISMOLOG: Just nu finns det inget om tyder på att det kommer att avta inom den närmaste tiden. Det mattades av lite vid lunchtid i går men sedan satte det i gång igen med full kraft. Nya analyser tyder på att magman är explosiv i sig själv, men vi vet inte exakt hur det ser ut.

Kan det öka i kraft?
ARI TRYGGVASON: Risken finns. Det här utbrottet är tio till femton gånger kraftigare än vad det var när det började 20 mars. Vi har den värsta sortens magma, men jag tror inte att tillflödet av magma kan öka så jättemycket mer.

Kommer askan fortsätta att blåsa in över Sverige?
STEN LAURIN, METEOROLOG: Ja, på den höjd som askan är nu, fyra till tio kilometer, så blåser det i princip alltid västliga vindar. Sedan vulkanutbrottet startade har det dessutom blåst extrasnabba så kallade jetströmmar, med en hastighet på 150 kilometer i timmen. Det är därför askmolnet har förflyttat sig så snabbt. Ibland pendlar jetströmmarna och viker av ner mot kontinenten, då kan det tillfälligt bli renare luft över Sverige.

Kommer askan att falla ner över Sverige och i så fall när?
KARIN PERSSON, SVENSKA MILJÖINSTITUTET IVL: Med största sannolikhet ja, men det går inte att säga när eller i vilka mängder.
STEN LAURIN: Ja, när uppvindarna inte kan hålla kvar dem längre. Partiklarna är väldigt små och lätta, men tyngdkraften drar dem ändå mot jorden.

Kan svenska myndigheter tillräckligt mycket om vulkanutbrott?
STEN LAURIN: Vulkanutbrott är så sällsynta, så vi har egentligen ingen erfarenhet att bygga på.
JOAKIM HOLMDAHL, KRISGENERAL JORDBRUKSVERKET: Det här är en situation som vi inte är vana vid i Sverige. Men det finns inga omedelbara risker i nuläget. Vi avvaktar och ser vad som händer.

Hur märker jag om det är aska i luften?
KARIN PERSSON: Det märks på samma sätt som när det är förhöjda partikelhalter i vanliga fall. Det kliar i ögonen, man kan få hosta och bli irriterad i luftrören. En annan sak är att det kan bli ökade halter av svaveldioxid i luften. Då kan det sticka i ögonen och lukta ruttet ägg. Det är inte livshotande – men man kan känna av det om man är känslig.

Flera läsare har hört av sig och skickat in bilder på bilar och räcken som täckts av ett grått lager. Vad är det?
THOMAS SANDSTRÖM, PROFESSOR OCH ÖVERLÄKARE: Det är ett nedfall men det bör inte var farligt. Vi tror i första hand att det är stoftpartiklar som är för stora för att kunna andas in. De faller ner tidigast på grund av storleken. För människor är det inte någon fara.

Är askan farlig?
JOAKIM HOLMDAHL: Aska kan vara giftig, men de mängder som faller här i Sverige är inte lika stora som de som faller över Island.
THOMAS SANDSTRÖM: Om vi får höga halter i marknivå så kan astmatiker och personer med till exempel lungsjukdomen kol få svårare att andas. Då måste de bära med sig sina mediciner om de vistas utomhus. Men för det första så regnar askpartiklarna antingen bort och blir ofarliga, eller så späds de ut så kraftigt att det inte får någon betydelse. För att det ska bli farligt krävs ett extra stort utbrott eller att någon mer vulkan skulle sätta i gång.
TOM BELLANDER, EPIDEMIOLOG OCH DOCENT: Partiklarna är lite mindre än vad de brukar vara vid vulkanutbrott. När man andas in den påverkas luftvägarna. Är du fullt frisk kan du få irritation, har man redan luftvägsproblem kan de förvärras och är man svårt sjuk kan det bli riktigt illa.

Vad finns det för farliga ämnen i aska?
JOAKIM HOLMDAHL: Fluor: Kan i stora mängder ge störningar i skelettbildningen på växande individer. Svavel: Kan i värsta fall, om vi får i oss det, ombildas till svavelsyra i kroppen – vilket är mycket skadligt. Kisel: Det som kommer ut ur vulkanen är vulkaniskt glas. Det är spetsiga små partiklar som kan ge mekaniska skador. Det innebär att om man andas in dem kan de till exempel förstöra vävnad i lungorna.

Ska jag köpa munskydd?
TOM BELLANDER: Jag har nog inte tänkt mig att köpa något munskydd. Sådana man kan köpa på byggvaruhus skyddar inte mot så små partiklar ändå. Det finns munskydd som skyddar men det är alltid svårt att få tätt.

Hur farlig är jordbävningen för människor som bor på Island?
ARI TRYGGVASON: Ett mardrömsscenario är att de låga vindarna ska vända så att aska börjar blåsa in över Reykjavík. Och den är inte trevlig att få i sig.

Vad händer om det kommer stora mängder aska och jag andas in det?
THOMAS SANDSTRÖM: I det scenario som vi befinner oss i just nu finns inga risker för det eftersom vi inte har några marknära partiklar. Om du rent teoretiskt skulle andas in aska så kan kroppens immunsystem hantera det.

Är djur känsligare för aska än människor?
JOAKIM HOLMDAHL: Nej, men problemet är att de kan få i sig askan genom vattenpölar och liknande. I Sverige är de flesta djur på bondgårdarna inomhus i nuläget, så det är ingen risk.

Hur kan det påverka växter?
JOAKIM HOLMDAHL: Man kan tänka sig att askan kan tas upp av växter när den väl faller, vi kommer att titta på det. På Island kan det bli problem med höskörden. Som tur är, är vi i en sådan period av året att växtligheten inte har kommit särskilt långt.

Hur påverkas konsumenter?
BO SVENSSON, LOGISTIKANSVARIG SVENSK HANDEL: Vi kommer inte att få in färska rosor, färsk ananas, papaya, kryddor från Asien. Alla exotiska färskvaror kommer att försvinna. Färska jordgubbar på nyårsafton kommer vi att få vänja oss av vid om stoppet håller i sig.

Hur påverkas produktionen?
BO SVENSSON: Om en maskin går sönder på Volvo till exempel finns vanligtvis inte reservdelarna på plats, utan flygs in. Men nu går inte det. Därför kan det bli så att produktionen stannar upp.

Hur drabbas handeln?
BO SVENSSON: För svensk handels medlemmar kan det innebära jättestora kostnader om varorna inte kommer fram enligt leveransvillkoren. En dags försening i varuflödet motsvarar 0,8 procent av varuvärdet.

Hur påverkar det samhället?
BO SVENSSON: Efter två veckor börjar samhällsutvecklingen att stanna av. Det blir inga möten i Bryssel. Lagstiftning, politiska överenskommelser försvåras. Styrningen drabbas.

Hur påverkas flygbolagen?
BO SVENSSON: SAS ligger redan dåligt till. Jag är övertygad om att vi kommer att se konkurser bland flygbolagen. Det kan också bli så att man får permittera folk från flygplatsernas restauranger och biluthyrningar.
MATS DILLÉN, GENERALDIREKTÖR KONJUNKTURINSTITUTET: Flygindustrin är hårt drabbad redan, och håller detta i sig kan de få det tufft.

Kommer vi att påverkas på sikt?
BO SVENSSON: Efter en månad får vi ett annat konsumtionsmönster. Då har vi hittat dugliga alternativ och går kanske inte tillbaka till ursprungsvarorna.
ROBERT GIDEHAG, VD SKA: Marknadsekonomin är stark. Den kan få sig en rejäl känga och ändå återhämta sig. Det har vi sett under finanskrisen.

Har medierna förstorat problemet?
BO SVENSSON: Nej, snarare är det så att vi inte inser vidden av det som har hänt. Det här är den största händelsen i flygtrafikens historia sedan andra världskriget. Större än 11 september. Då fanns det åtgärder att vidta, till exempel höjd säkerhet. Men nu finns det inget att göra.

Hur påverkas ekonomin?
MATS DILLÉN: Vår bedömning är att om det blir relativt kortvarigt, en vecka, så kommer det att ha ytterst marginella effekter på samhällsekonomin. Men om en månad eller längre kan vi få se vissa negativa effekter på BNP.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar